Przejdź do głównej zawartości

Mrożenie metodą szokową

Mrożenie to jeden z najskuteczniejszych i jednocześnie najbezpieczniejszych sposobów z przedłużania trwałości towarów spożywczych. Co prawda mrożenie zmienia cechy zamrożonego produktu, ale daje możliwość zachowanie jego trwałości przez sporo miesięcy, co jest niemożliwe, w przypadku innych metod. W celu zwiększenia skuteczności tej metody zastosowanie mają przyszłościowe technologie, w których misją jest ograniczenie zużycia energii elektrycznej i równocześnie powiększenie możliwość produkcyjnych w zakresie zamrażanie.

Komora szokowego mrożenia daje możliwość prawie natychmiastowe zamrożenie sporej ilości mięsa, warzyw, owoców lub innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, ażeby mrożone produkty wyglądały niemalże tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późniejszej atrakcyjności. Szokowa forma mrożenia pozwala osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na starcie wymaga wyższych nakładów energii, niemniej jednak ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania lub transportu, a firma może w tym okresie wygenerować więcej mrożonek. Szokowa forma mrożenia doskonale kontroluje się w biznesie owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić stosunkowo bardzo szybko i w opakowaniach wyglądają one faktycznie świetnie. Mrożenie szokowe to metoda tańsza niż inne, gdyż ostatecznie używa mniej energii. Ta metoda jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Zobacz także: mrożenie szokowe.