Komora szokowego mrożenia daje możliwość prawie natychmiastowe zamrożenie sporej ilości mięsa, warzyw, owoców lub innych produktów bez zmiany ich wyglądu. Klientom zależy dzisiaj na tym, ażeby mrożone produkty wyglądały niemalże tak, jak świeże, co jest jednym z elementów ich późniejszej atrakcyjności. Szokowa forma mrożenia pozwala osiągnięcie takiego efektu. Mrożenie metodą szokową na starcie wymaga wyższych nakładów energii, niemniej jednak ostatecznie jest tańsze, dlatego że cały proces mrożenia zostaje skrócony i produkty są szybciej gotowe do dalszego przechowywania lub transportu, a firma może w tym okresie wygenerować więcej mrożonek. Szokowa forma mrożenia doskonale kontroluje się w biznesie owocowo-warzywnej, gdzie produkty można zamrozić stosunkowo bardzo szybko i w opakowaniach wyglądają one faktycznie świetnie. Mrożenie szokowe to metoda tańsza niż inne, gdyż ostatecznie używa mniej energii. Ta metoda jest aktualnie stosowana bardzo często, co pokazuje, jak jest skuteczna.
Zobacz także: mrożenie szokowe.