Przejdź do głównej zawartości

Domowa uprawa ziół

Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, żeby nabywać zioła w saszetkach, gdzie znajduje się od kilku do kilkudziesięciu gramów, niemniej jednak każdy, kto używa takich przypraw wie perfekcyjnie, że ich jakość na prawdę bardzo często pozostawia sporo do życzenia. Niekiedy przyprawy są bardzo stare i chociaż hermetycznie je zapakowano, to nie mają już tego smaku ani zapachu. W pełni inaczej jest, kiedy mamy własne zioła, fantastyczne, pachnące i co najbardziej istotne świeże, bo sprawiają, że nasze potrawy nabierają w pełni innego charakteru.

Zwyczajny szczypiorek w doniczce hodowany na tarasie lub na balkonie intensywnie pachnie cebulą, jest ostry, ale z drugiej strony łagodny i niesłychanie poprawia smak jajecznicy czy kanapek. Z kolei tymianek w doniczce intensywnie pachnący i pięknie zielony poprawia smak mięsa i pr zełamuje jego charakter. Takie zioła w zdrowej wersji są pożądane w każdej kuchni ze względu na to, czy lubimy potrawy polskie, czy może włoskie albo śródziemnomorskie. Zioła można sobie kupić w doniczce i postawić je w dowolnym słonecznym miejscu, a w późniejszym czasie pielęgnować całą wiosnę, lato i aż do późnej jesieni. Niektóre zioła da się hodować dosłownie na kuchennym parapecie i co prawda nie będą one rosły tak bujnie, jak ma to miejsce latem, niemniej jednak i tak zachwycą nas swoim fantastycznym smakiem i aromatem. Zioła niewiarygodnie pachną, idealnie smakują i pięknie wyglądają, zatem ich uprawa jest niezwykłą przyjemnością. To rzeczywiście można polubić, jeżeli już kto interesuje się ogrodnictwem i chce spróbować, czy uprawa będzie łatwa.
Polecamy: mięta w doniczce.