Zwyczajny szczypiorek w doniczce hodowany na tarasie lub na balkonie intensywnie pachnie cebulą, jest ostry, ale z drugiej strony łagodny i niesłychanie poprawia smak jajecznicy czy kanapek. Z kolei tymianek w doniczce intensywnie pachnący i pięknie zielony poprawia smak mięsa i pr zełamuje jego charakter. Takie zioła w zdrowej wersji są pożądane w każdej kuchni ze względu na to, czy lubimy potrawy polskie, czy może włoskie albo śródziemnomorskie. Zioła można sobie kupić w doniczce i postawić je w dowolnym słonecznym miejscu, a w późniejszym czasie pielęgnować całą wiosnę, lato i aż do późnej jesieni. Niektóre zioła da się hodować dosłownie na kuchennym parapecie i co prawda nie będą one rosły tak bujnie, jak ma to miejsce latem, niemniej jednak i tak zachwycą nas swoim fantastycznym smakiem i aromatem. Zioła niewiarygodnie pachną, idealnie smakują i pięknie wyglądają, zatem ich uprawa jest niezwykłą przyjemnością. To rzeczywiście można polubić, jeżeli już kto interesuje się ogrodnictwem i chce spróbować, czy uprawa będzie łatwa.
Polecamy: mięta w doniczce.